äpple malic acid äppelsyra

Vad är äppelsyra och varför används det i hudvård?

Äppelsyra är en AHA syra som hittas naturligt i ett flertal olika frukter och grönsaker. En av de rikligaste naturliga källorna för syran är just äpplen, därav namnet äppelsyra. Syran hittas också naturligt i din egen kropps celler. Även om kroppen tillverkar ganska mycket av det så försvinner det lika snabbt när det bryts ner för att producera energi.

Äppelsyra har visat sig besitta flera hälsorelaterade fördelar så som t.ex. ökande av din kropps energi, immunförsvaret, för bra munhälsa, reducerar risken för metallförgiftning och sist men inte minst, främjar en yngre hy. Läs mer »

mjölksyra lactic acid

Om mjölksyrans användning i hudvård

I flera år har naturliga produkter som hittas i köket använts för hudvård. Skåpen och kylskåpet verkar vara fulla med helande ämnen, från gurkor på ögonen till honung för huden. Ja du känner säkert till flesta, förutom kanske det som finns i mjölkpaketet, mjölksyra. Som en del av AHA syra familjen ger denna nyckelingrediens verkligen en ny mening åt ordet ”mjölkhud”.

Mjölksyra framställs ur jäst mjölk och är en populär skönhetshjälp för de som vill förbättra sin huds textur eller fuktmängd. Om du behöver en kändis utlåtande så leta inte längre än Cleopatras skönhetsbehandling. Till och med denna forna Egyptiska drottning som var känd för sin skönhet ryktas ha badat i sur mjölk för att förbättra sin hud. Läs mer »

AHA-syror

Behandla rynkor med AHA-syror

Med ökad forskning om vad som orsakar rynkor och effekten av solskadad hud så har AHA-syror kraftigt ökat i popularitet. Alfahydroxisyror har använts i flera tusen år som en hudföryngrande produkt. Det har rapporterats att Cleopatra badade i sur mjölk (mjölksyra) för att förbättra sin hy. Nuförtiden är AHA-syror en vanlig ingrediens i flertalet olika hudvårdsprodukter, bl.a. fuktgivande krämer, ansiktsvatten, ansiktsmasker och peelingprodukter. AHA syror utvinns ur frukt och mjölk. De vanligaste AHA-syrorna är glykolsyra och mjölksyra p.g.a. att de har en speciell förmåga att penetrera huden. De har också den mest vetenskapligt belagda forskningen om dess effektivitet och biverkningar. Läs mer »

glykolsyra-fruktsyra

Glykolsyra – Fruktsyran som används för ansiktsbehandlingar och peeling

Glykolsyra är en naturlig fruktsyra och utvinns alltså ur frukter. Den används för att revitalisera hyn genom att avlägsna gamla, döda och skadade hudceller. Glykolsyra är den AHA-syra som oftast används för ansiktsbehandlingar men mandelsyra och mjölksyra är också användbara.

Vem bör göra aha behandling med glykolsyra?

Användning av glykolsyra rekommenderas för dem med hud som visar tecken på åldrande. Fina linjer, bruna märken, och torra fläckar kan förbättras med regelbunden användning av glykolsyraprodukter eller med kemisk peeling. Glykolsyra kan också vara användbart för de som lider av acne, men oftast är salicylsyra bättre för detta ändamål.

Några av de absolut bästa ansiktsmaskerna och krämerna med höga koncentrationer av glykolsyra (10-30%) för att ge dig själv en riktigt bra glykolsyra behandling utan att behöva betala dyrt kommer från tillverkarna Mene&Moy och Dermaceutic. Enligt prisjakt är dessa billigast på dermastore. Exempelvis denna ansiktsmask med 15% glykolsyra från dermaceutic, kolla på prisjakt här.

Läs mer »

aha syra

Om de olika AHA-syrorna

Vad är en AHA syra? AHA är en förkortning av det engelska ordet Alpha Hydroxy Acid och är ett samlingsnamn för flera olika syror. AHA-syrorna är naturligt förekommande syror som utvinns ur sockret från olika växter, därför kallas de också ofta för fruktsyror. Alfahydroxisyrorna används ofta i kosmetika för att snabba på cellförnyelsen, exfoliera döda celler från hudytan, och för att förbättra hudens förmåga att bevara fukt. AHA-syror kan också framställas syntetiskt och används i allt från mat till medicin till industri. Det finns i huvudsak sex olika AHA syror som utvinns ur tre olika källor: sockerrör, mjölk och frukt. Eftersom namnen på de olika syrorna ofta förekommer på engelska, i innehållsförteckningar bl.a., så har vi skrivit ut dem inom parentes. Läs mer »

Powered by WordPress