Om de olika AHA-syrorna

Vad är en AHA syra? AHA är en förkortning av det engelska ordet Alpha Hydroxy Acid och är ett samlingsnamn för flera olika syror. AHA-syrorna är naturligt förekommande syror som utvinns ur sockret från olika växter, därför kallas de också ofta för fruktsyror. Alfahydroxisyrorna används ofta i kosmetika för att snabba på cellförnyelsen, exfoliera döda celler från hudytan, och för att förbättra hudens förmåga att bevara fukt. AHA-syror kan också framställas syntetiskt och används i allt från mat till medicin till industri. Det finns i huvudsak sex olika AHA syror som utvinns ur tre olika källor: sockerrör, mjölk och frukt. Eftersom namnen på de olika syrorna ofta förekommer på engelska, i innehållsförteckningar bl.a., så har vi skrivit ut dem inom parentes.

Glykolsyra (Glycolic Acid)

Glykolsyra har den minska molekylen av alla AHA-syror. Den är färglös, saknar lukt och är löslig i vatten. Glykolsyra framställs naturligt ur sockerrör, men framställs även syntetiskt av flera olika tillverkare. Glykolsyra är främst känt för dess användning i hårvårdsprodukter och kosmetika, där det bl.a. används för att avlägsna död och skadad hud, och för att minska rynkor. Det används även i höga koncentrationer för att rena betong, industriell utrustning, metall och vatten.

Mjölksyra (Lactic Acid)

Mjölksyra är en AHA-syra och framställs faktiskt ur sura mjölkprodukter, ost och yoghurt, såväl som jästa frukter och grönsaker. Mjölksyra förekommer också naturligt i människor och djur och förknippas med musklernas energianvändning. Man trodde länge att mjölksyra orsakade muskelutmattning; men bevis har faktiskt existerat sedan 1970-talet som indikerar på att mjölksyra faktiskt förser utmattade muskler med energi. Inom kosmetik så används mjölksyra som ett alternativ till andra AHA syror för personer som kan vara känsliga mot dessa. Det besitter även antibakteriella och hudsammandragande egenskaper.

Vinsyra (Tartaric acid)

Vinsyra förekommer rikligt i frukter och bär men hittas främst i omogna vindruvor och bananer, det är huvudingrediensen som ger vin dess distinkta smak. Kommersiellt så återfinns vinsyra som ett vitt pulver och används ofta i matindustrin för att ge mat en sur smak, och även som antioxidant. Det blandas också med bakpulver för att fungera som jäsningsmedel.

Citronsyra (Citric Acid)

Den högsta nivån naturligt förekommande citronsyra hittas i apelsiner, citroner och lime; men syran återfinns även som en del av den metaboliska processen i de flesta levande varelser. Citronsyra är en antioxidant och fungerar också som ett naturligt konserveringsmedel. Det används ofta inom matindustrin för att ge en sur smak till mat och dryck, dess tidiga användningsområde var för smaksättning av lemonad. Syran används även inom olika hudvårdsprodukter, men endast i små mängder p.g.a. dess höga surhet och sammandragande egenskaper.

Äppelsyra (Malic Acid)

Äppelsyra hittas i många frukter och grönsaker, men förknippas mest med äpplen och körsbär. Äppelsyra förekommer också som en del av den metaboliska processen i människor och djur. Det används ofta för att förstärka smak i drycker, godis, konfektyr, och i medicinska produkter som t.ex. sugtabletter. Även mandelsyra kan användas inom hudvård och jämfört med de andra AHA syrorna är dess molekylstorlek större vilket leder till en långsammare och jämnare penetrering av huden och som följd mindre irritation, detta gör att syran passar bra för de med känsligare och mörk hy.

Mandelsyra (Mandelic Acid)

Mandelsyra är en AHA syra som utvinns ur bittermandel. Det används ofta i hudvårdsprodukter för att behandla torr och solskadad hud. Syran har visat sig vara effektiv för behandling av acne p.g.a. sina antibakteriella egenskaper och också för att minska rynkor i äldre hud. Syran är mild och kan användas på de flesta hudtyper. Mandelsyra används också medicinskt för att behandla urinvägsinfektioner och som oral antibiotika.

Referenser

  1. Alpha hydroxy acid, Wikipedia
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Powered by WordPress