AHAsyra.se http://ahasyra.se AHAsyra - Om de olika AHA-syrorna Fri, 31 May 2013 15:15:48 +0000 sv-SE hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.8.3 Vad är äppelsyra och varför används det i hudvård? http://ahasyra.se/2012/01/vad-ar-appelsyra-och-varfor-anvands-det-i-hudvard/ http://ahasyra.se/2012/01/vad-ar-appelsyra-och-varfor-anvands-det-i-hudvard/#comments Wed, 04 Jan 2012 12:29:41 +0000 http://ahasyra.se/?p=60 Äppelsyra är en AHA syra som hittas naturligt i ett flertal olika frukter och grönsaker. En av de rikligaste naturliga källorna för syran är just äpplen, därav namnet äppelsyra. Syran hittas också naturligt i din egen kropps celler. Även om kroppen tillverkar ganska mycket av det så försvinner det lika snabbt när det bryts ner […]

The post Vad är äppelsyra och varför används det i hudvård? appeared first on AHAsyra.se.

]]>
Äppelsyra är en AHA syra som hittas naturligt i ett flertal olika frukter och grönsaker. En av de rikligaste naturliga källorna för syran är just äpplen, därav namnet äppelsyra. Syran hittas också naturligt i din egen kropps celler. Även om kroppen tillverkar ganska mycket av det så försvinner det lika snabbt när det bryts ner för att producera energi.

Äppelsyra har visat sig besitta flera hälsorelaterade fördelar så som t.ex. ökande av din kropps energi, immunförsvaret, för bra munhälsa, reducerar risken för metallförgiftning och sist men inte minst, främjar en yngre hy.

Fördelar med äppelsyra

För din kropp är en av äppelsyrans viktigaste fördelar dess roll i en process känd som citronsyracykeln – en roll som är avgörande för får existens. Citronsyracykeln snabbar på hastigheten som din kropp kan omsätta och skapa energi. Med otillräckliga mängder äppelsyra i din kropp, skulle din kropps energiproduktion bokstavligt talat stanna av och öka hastigheten som du åldras. Därför är det nödvändigt att du har tillräckliga mängder av äppelsyra i din kropp för att främja en effektivt fungerande citronsyracykel.

Äppelsyra stimulerar effektivt produktionen av saliv och verkar som ett oralt antiseptiskt medel, och främjar därför din munhygien genom att reducera mängden dåliga bakterier i munnen, på tänderna och tandköttet, (därför hittas äppelsyra ofta i munskölj och tandkräm).

Syran är också kapabel att binda till och inaktivera giftiga metaller i din kropp, som t.ex. aluminium och bly, vilket gör den kapabel att minska risken för allvarliga sjukdomar kopplade till tungmetaller – så som leversjukdomar och hjärnsjukdomar som t.ex. Alzheimer’s.

Varför används äppelsyra inom hudvård?

Men hur fungerar äppelsyra för att skapa och upprätthålla bra, frisk hud? Äppelsyra klassificeras som en AHA-syra. Alfa hydroxi syror är fruktsyror som har förmågan att exfoliera huden och agera som milda kemiska ansiktspeelingar. De hjälper ofta din hud till att se friskare, yngre och fastare ut. Andra AHA-syror är t.ex. glykolsyra, mandelsyra och mjölksyra. Av alla dessa syror så är äppelsyra det mildaste och säkraste alternativet p.g.a. att den har den största molekylstrukturen, vilket resulterar i en långsammare och jämnare penetration av huden vilket också leder till mindre irritation. Om du har väldigt känslig hy så kan kan du få AHA-syrornas fördelar från produkter med äppelsyra istället för glykolsyra, som kan orsaka hyperpigmentering i mörkare hy. För en naturlig ansiktspeel kan du skära upp några tunna äppelskivor och lägga direkt mot ansiktet i 20 minuter och sedan tvätta av med vatten.

Vad kan äppelsyra göra för din hy?

  • Jämna ut hudtonen
  • Reducera tecken på åldersfläckar och fräknar
  • Förminska porerna
  • Reducera fina linjer och rynkor
  • Hjälpa till att tona bort tecken på melasma
  • Markant reducera tecken på rosacea

Referenser

Information om mandelsyra och äppelsyra – bebeautiful.se

The post Vad är äppelsyra och varför används det i hudvård? appeared first on AHAsyra.se.

]]>
http://ahasyra.se/2012/01/vad-ar-appelsyra-och-varfor-anvands-det-i-hudvard/feed/ 2
Om mjölksyrans användning i hudvård http://ahasyra.se/2012/01/om-mjolksyrans-anvandning-i-hudvard/ http://ahasyra.se/2012/01/om-mjolksyrans-anvandning-i-hudvard/#respond Sun, 01 Jan 2012 13:27:35 +0000 http://ahasyra.se/?p=67 I flera år har naturliga produkter som hittas i köket använts för hudvård. Skåpen och kylskåpet verkar vara fulla med helande ämnen, från gurkor på ögonen till honung för huden. Ja du känner säkert till flesta, förutom kanske det som finns i mjölkpaketet, mjölksyra. Som en del av AHA syra familjen ger denna nyckelingrediens verkligen […]

The post Om mjölksyrans användning i hudvård appeared first on AHAsyra.se.

]]>
I flera år har naturliga produkter som hittas i köket använts för hudvård. Skåpen och kylskåpet verkar vara fulla med helande ämnen, från gurkor på ögonen till honung för huden. Ja du känner säkert till flesta, förutom kanske det som finns i mjölkpaketet, mjölksyra. Som en del av AHA syra familjen ger denna nyckelingrediens verkligen en ny mening åt ordet ”mjölkhud”.

Mjölksyra framställs ur jäst mjölk och är en populär skönhetshjälp för de som vill förbättra sin huds textur eller fuktmängd. Om du behöver en kändis utlåtande så leta inte längre än Cleopatras skönhetsbehandling. Till och med denna forna Egyptiska drottning som var känd för sin skönhet ryktas ha badat i sur mjölk för att förbättra sin hud.

Som med allt annat så finns det vissa nackdelar med mjölksyra. Även om den är mildare än de flesta andra AHA syror så kan den fortfarande vara irriterande, speciellt på skadad eller allergi-benägen hud. Och oavsett vilken mjölksyreprodukt du använder så kan ökad solkänslighet vara ett problem. Det är viktigt att inte vistas allt för mycket i solen och att använda solskydd om du använder produkter med mjölksyra. För möjligheten till jämnare hy kan det dock helt klara vara värt denna lilla extra försiktighetsåtgärd.

Mjölksyra och hudens textur

I stort sett alla skulle älska att ha perfekt hud som är helt fri från fläckar och blemmor. Tyvärr så är det idealet svårt att uppnå, men om du är ute efter att förbättra hudens textur så har du förmodligen hittat en vän i mjölksyran.

Som en AHAsyra är mjölksyra medlem i en välkänd familj av exfolierande syror. Som sådan förbättrar den hudens textur genom att vara fuktgivande samtidigt som gamla hudceller fälls av och kollagenproduktionen främjas. Följaktligen fungerar mjölksyra ofta som en rynk- och linjereducerare och hjälper även till med att jämna ut hudtonen och tona bort acneärr.

Mjölksyra ses ofta som en av de bästa AHA-syrorna att använda eftersom andra AHA-syror ofta kan vara irriterande för huden. Mjölksyra är väldigt mild i jämförelse och irriterar vanligtvis inte hyn på personer som har t.ex. acne eller rosacea. Däremot, om din hy är extremt känslig bör du vara försiktig när du använder dessa produkter, speciellt om koncentrationen av mjölksyra är hög.

Peeling med mjölksyra

Kemisk peeling var förr i tiden exklusivt för användning hos doktorn, ett ställe som ibland kan verka läskigt – och dyrt. Idag har kemiska peelingar utvecklats till produkter som du kan använda i bekvämlighet hemma, medan du slappnar av i din favoritbadrock.

Mjölksyrepeeling är inte den enda typen av peeling, men de föredras ofta över andra AHA-syror för personer med känslig hy. Du kan använda peeling för att reducera fina linjer och rynkor, förbättra acne och missfärgningar av huden. Mjölksyra är inget universalmedel, och kommer inte helt plötsligt ta bort dina djupaste rynkor, och det kommer inte få dig att sluta åldras. Men över tid så kan det jämna ut din hy och reducera eller ta bort små märken och ärr.

En professionell peeling kan kosta runt 1000 kr eller mer. Under behandlingen kommer hudläkaren applicera en mjölksyrelösning på din hud, som kommer att göra att det yttre hudlagret lossnar och ramlar av. Även om milda peelingar i regel inte gör ont så är det viktigt att komma ihåg att ditt ansikte kan ha en viss rodnad i några dagar efteråt. Du bör även veta att mjölksyrepeelingar bör utföras i en serier av ett flertal veckovisa behandlingar, hur längre beroende på önskat resultat.

Referenser

http://mjölksyra.se/mjolksyra-i-hudvard/

The post Om mjölksyrans användning i hudvård appeared first on AHAsyra.se.

]]>
http://ahasyra.se/2012/01/om-mjolksyrans-anvandning-i-hudvard/feed/ 0
Behandla rynkor med AHA-syror http://ahasyra.se/2011/12/behandla-rynkor-med-aha-syror/ http://ahasyra.se/2011/12/behandla-rynkor-med-aha-syror/#respond Tue, 27 Dec 2011 18:26:55 +0000 http://ahasyra.se/?p=30 Med ökad forskning om vad som orsakar rynkor och effekten av solskadad hud så har AHA-syror kraftigt ökat i popularitet. Alfahydroxisyror har använts i flera tusen år som en hudföryngrande produkt. Det har rapporterats att Cleopatra badade i sur mjölk (mjölksyra) för att förbättra sin hy. Nuförtiden är AHA-syror en vanlig ingrediens i flertalet olika […]

The post Behandla rynkor med AHA-syror appeared first on AHAsyra.se.

]]>
Med ökad forskning om vad som orsakar rynkor och effekten av solskadad hud så har AHA-syror kraftigt ökat i popularitet. Alfahydroxisyror har använts i flera tusen år som en hudföryngrande produkt. Det har rapporterats att Cleopatra badade i sur mjölk (mjölksyra) för att förbättra sin hy. Nuförtiden är AHA-syror en vanlig ingrediens i flertalet olika hudvårdsprodukter, bl.a. fuktgivande krämer, ansiktsvatten, ansiktsmasker och peelingprodukter. AHA syror utvinns ur frukt och mjölk. De vanligaste AHA-syrorna är glykolsyra och mjölksyra p.g.a. att de har en speciell förmåga att penetrera huden. De har också den mest vetenskapligt belagda forskningen om dess effektivitet och biverkningar.

Följande är de 6 vanligaste typerna av AHA-syror som finns i hudvårdsprodukter och deras källor:

  • glykolsyra – sockerrör
  • mjölksyra – mjölk
  • äppelsyra – äpplen och päron
  • citronsyra – apelsiner och citroner
  • vinsyra – vindruvor

Hur alfahydroxisyror verkar

AHA-syror fungerar främst som exfolierare. Syrorna gör så att de yttersta cellerna i epidermis lossnar så att de döda cellerna kan lossna, vilket ger utrymme för nya celler att växa fram. AHA-syrorna kan även stimulera hudens egen produktion av kollagen och elastin. Dessa syror har rapporterats kunna förbättra rynkor, ojämnhet och fläckig pigmentering på solskadad hud efter några månaders applicering. AHA-syror som används i hudvårdsprodukter och som lämnas kvar på huden fungerar bäst i koncentrationer om 5-15% och ett pH värde på 3-4, medan kemisk peeling som appliceras endast under några minuter ofta används i högre koncentrationer, upp mot 70%.

Sidoeffekter av AHA-syror

De två största sidoeffekterna av dessa syror är hudirritation och högre känslighet mot solljus. Symptom på irritation är rodnad, brännande, kliande, smärta och möjligtvis ärrbildning. Personer med mörkare hy har mycket högre risk att få ärrbildning av AHA-syror och rekommenderas därför inte att använda dessa i höga koncentrationer. Användandet av AHA-syror kan öka solkänsligheten med 50% och orsakar därför ett intressant dilemma. Det verkar som att alpha hydroxy syror kan förbättra mycket av solskadad hud, men på samma gång gör de huden mer mottaglig för solskador. Det är uppenbart att alla som använder AHA-syror måste använda ett bra solskydd som innehåller både UVA och UVB skydd.

AHA-syror som kemisk peeling

AHA-syror i olika koncentrationer används som kemisk peeling. Dessa kemiska peelingar ger resultat som kan liknas vid mikrodermabrasion – reducerar rynkor, ärr, fina linjer och ger hyn ett jämnare utseende efter några applikationer. Dessa behandlingar måste dock återupprepas var 3e till 6e månad för att huden ska behålla sin lyster. Läkare kan använda koncentrationer på upp mot 70%, och dessa behandlingar varar längre, upp mot 2-5 år, och har en tydligare effekt på rynkor och ärr.

Skillnaden mellan AHA-syror och BHA-syror

Det finns i huvudsak en BHA-syra – salicylsyra. Den främsta skillnaden mellan AHA-syror och BHA-syror är dess förmåga att lösa sig i fett eller olja. AHA-syror är vattenlösliga medan BHA-syror är olje -och fettlösliga. Detta betyder att salicylsyra kan penetrera ner i porerna som innehåller talg (sebum) och exfoliera de döda hudcellerna som har byggts upp inne i poren. P.g.a. denna skillnad så används salicylsyra med fördel på fet hy med pormaskar. AHA-syror används främst på förtjocknad, rynkig, solskadad, hy där akne inte är något problem.

The post Behandla rynkor med AHA-syror appeared first on AHAsyra.se.

]]>
http://ahasyra.se/2011/12/behandla-rynkor-med-aha-syror/feed/ 0
Glykolsyra – Fruktsyran som används för ansiktsbehandlingar och peeling http://ahasyra.se/2011/12/glykolsyra-fruktsyran-som-anvands-for-ansiktsbehandlingar-och-peeling/ http://ahasyra.se/2011/12/glykolsyra-fruktsyran-som-anvands-for-ansiktsbehandlingar-och-peeling/#respond Sun, 25 Dec 2011 13:18:20 +0000 http://ahasyra.se/?p=40 Glykolsyra är en naturlig fruktsyra och utvinns alltså ur frukter. Den används för att revitalisera hyn genom att avlägsna gamla, döda och skadade hudceller. Glykolsyra är den AHA-syra som oftast används för ansiktsbehandlingar men mandelsyra och mjölksyra är också användbara. Vem bör göra aha behandling med glykolsyra? Användning av glykolsyra rekommenderas för dem med hud […]

The post Glykolsyra – Fruktsyran som används för ansiktsbehandlingar och peeling appeared first on AHAsyra.se.

]]>
Glykolsyra är en naturlig fruktsyra och utvinns alltså ur frukter. Den används för att revitalisera hyn genom att avlägsna gamla, döda och skadade hudceller. Glykolsyra är den AHA-syra som oftast används för ansiktsbehandlingar men mandelsyra och mjölksyra är också användbara.

Vem bör göra aha behandling med glykolsyra?

Användning av glykolsyra rekommenderas för dem med hud som visar tecken på åldrande. Fina linjer, bruna märken, och torra fläckar kan förbättras med regelbunden användning av glykolsyraprodukter eller med kemisk peeling. Glykolsyra kan också vara användbart för de som lider av acne, men oftast är salicylsyra bättre för detta ändamål.

Några av de absolut bästa ansiktsmaskerna och krämerna med höga koncentrationer av glykolsyra (10-30%) för att ge dig själv en riktigt bra glykolsyra behandling utan att behöva betala dyrt kommer från tillverkarna Mene&Moy och Dermaceutic. Enligt prisjakt är dessa billigast på dermastore. Exempelvis denna ansiktsmask med 15% glykolsyra från dermaceutic, kolla på prisjakt här.

Hur fungerar det?

Med tiden och solexponering så sker en gradvis nedgång i hastigheten som gamla celler lämnar hudytan och ersätts av nya celler. Detta resulterar i ett lager av döda hudceller vilket gör att huden får ett åldrat utseende. Glykolsyra penetrerar det översta hudlagret kallat epidermis, där det försvagar de bindande egenskaperna hos lipiderna, den limliknande substans som håller fast hudcellerna vid ytan, och tillåter alltså de döda hudcellerna att ramla av. Huden under har ett fräschare, hälsosammare utseende med mer färg och lyster. Med hög koncentration och långvarigt användande kan AHA-syran även påverka de djupare hudlagren, och öka hudens produktion av kollagen och elastin vilket reducerar rynkor och fina linjer ännu mer.

Vad involverar en glykolsyra peeling?

Detta är en ideell behandling för upptagna personer som inte har tiden att utföra en djupare peeling eller laserbehandling, AHA-syra behandlingar förfinar försiktigt hudens textur över några månader. Behandlingarna är även hjälpsamma i att stabilisera fet eller acnebenägen hy och förbättra hudtonen.

En peelingbehandling med glykolsyra tar ca 15-20 minuter. Behandlingen upprepas ofta var eller varannan vecka eftersom det är en ytlig behandling och återhämtningstiden är ganska snabb. Styrkan i en peeling varierar mellan 20 – 70%, beroende på hudkänsligheten, då man ofta börjar med en lägre styrka. Denna peeling rekommenderas inte för de med mörkare hud då det kan orsaka hyperpigmentering.

Huden rengörs ordentligt och peelinglösningen appliceras under ca 3-6 minuter. Det kan sticka till lite men det är ofarligt. Efteråt så sköljs lösningen av. Det rekommenderas att man utför en serie på 4-6 veckovisa behandlingar, och sedan ett uppehåll på en månad.

Mycket bra peeling produkter med Glykolsyra finns att köpa från dessa sidor, Glykolsyra, AHA-syra för Kemisk Peeling – från bebeautiful.se och Glykolsyra Peeling 30% – Förstärkt med Retinol & Grönt Te – från dermastore.se

Sidoeffekter

Det kan uppstå vissa sidoeffekter av peelingen som t.ex: stickande, rodnad, skorpbildning och viss irritation. Flagnande av huden kan också förekomma de efterföljande dagarna. Det kan förbättras med vanlig fuktgivande hudkräm och döljas med smink. Ökad känslighet för solen kan också uppstå, och det är därför viktigt att man använder ett skolskydd med SPF på minst 15 med skydd för både UVA och UVB (leta efter ingredienserna avobenzone, titanium dioxide eller zinc oxide för UVA skydd).

Referenser

Kemiskpeeling.se

The post Glykolsyra – Fruktsyran som används för ansiktsbehandlingar och peeling appeared first on AHAsyra.se.

]]>
http://ahasyra.se/2011/12/glykolsyra-fruktsyran-som-anvands-for-ansiktsbehandlingar-och-peeling/feed/ 0
Om de olika AHA-syrorna http://ahasyra.se/2011/12/om-de-olika-aha-syrorna/ http://ahasyra.se/2011/12/om-de-olika-aha-syrorna/#respond Wed, 21 Dec 2011 14:33:49 +0000 http://ahasyra.se/?p=7 Vad är en AHA syra? AHA är en förkortning av det engelska ordet Alpha Hydroxy Acid och är ett samlingsnamn för flera olika syror. AHA-syrorna är naturligt förekommande syror som utvinns ur sockret från olika växter, därför kallas de också ofta för fruktsyror. Alfahydroxisyrorna används ofta i kosmetika för att snabba på cellförnyelsen, exfoliera döda […]

The post Om de olika AHA-syrorna appeared first on AHAsyra.se.

]]>
Vad är en AHA syra? AHA är en förkortning av det engelska ordet Alpha Hydroxy Acid och är ett samlingsnamn för flera olika syror. AHA-syrorna är naturligt förekommande syror som utvinns ur sockret från olika växter, därför kallas de också ofta för fruktsyror. Alfahydroxisyrorna används ofta i kosmetika för att snabba på cellförnyelsen, exfoliera döda celler från hudytan, och för att förbättra hudens förmåga att bevara fukt. AHA-syror kan också framställas syntetiskt och används i allt från mat till medicin till industri. Det finns i huvudsak sex olika AHA syror som utvinns ur tre olika källor: sockerrör, mjölk och frukt. Eftersom namnen på de olika syrorna ofta förekommer på engelska, i innehållsförteckningar bl.a., så har vi skrivit ut dem inom parentes.

Glykolsyra (Glycolic Acid)

Glykolsyra har den minska molekylen av alla AHA-syror. Den är färglös, saknar lukt och är löslig i vatten. Glykolsyra framställs naturligt ur sockerrör, men framställs även syntetiskt av flera olika tillverkare. Glykolsyra är främst känt för dess användning i hårvårdsprodukter och kosmetika, där det bl.a. används för att avlägsna död och skadad hud, och för att minska rynkor. Det används även i höga koncentrationer för att rena betong, industriell utrustning, metall och vatten.

Mjölksyra (Lactic Acid)

Mjölksyra är en AHA-syra och framställs faktiskt ur sura mjölkprodukter, ost och yoghurt, såväl som jästa frukter och grönsaker. Mjölksyra förekommer också naturligt i människor och djur och förknippas med musklernas energianvändning. Man trodde länge att mjölksyra orsakade muskelutmattning; men bevis har faktiskt existerat sedan 1970-talet som indikerar på att mjölksyra faktiskt förser utmattade muskler med energi. Inom kosmetik så används mjölksyra som ett alternativ till andra AHA syror för personer som kan vara känsliga mot dessa. Det besitter även antibakteriella och hudsammandragande egenskaper.

Vinsyra (Tartaric acid)

Vinsyra förekommer rikligt i frukter och bär men hittas främst i omogna vindruvor och bananer, det är huvudingrediensen som ger vin dess distinkta smak. Kommersiellt så återfinns vinsyra som ett vitt pulver och används ofta i matindustrin för att ge mat en sur smak, och även som antioxidant. Det blandas också med bakpulver för att fungera som jäsningsmedel.

Citronsyra (Citric Acid)

Den högsta nivån naturligt förekommande citronsyra hittas i apelsiner, citroner och lime; men syran återfinns även som en del av den metaboliska processen i de flesta levande varelser. Citronsyra är en antioxidant och fungerar också som ett naturligt konserveringsmedel. Det används ofta inom matindustrin för att ge en sur smak till mat och dryck, dess tidiga användningsområde var för smaksättning av lemonad. Syran används även inom olika hudvårdsprodukter, men endast i små mängder p.g.a. dess höga surhet och sammandragande egenskaper.

Äppelsyra (Malic Acid)

Äppelsyra hittas i många frukter och grönsaker, men förknippas mest med äpplen och körsbär. Äppelsyra förekommer också som en del av den metaboliska processen i människor och djur. Det används ofta för att förstärka smak i drycker, godis, konfektyr, och i medicinska produkter som t.ex. sugtabletter. Även mandelsyra kan användas inom hudvård och jämfört med de andra AHA syrorna är dess molekylstorlek större vilket leder till en långsammare och jämnare penetrering av huden och som följd mindre irritation, detta gör att syran passar bra för de med känsligare och mörk hy.

Mandelsyra (Mandelic Acid)

Mandelsyra är en AHA syra som utvinns ur bittermandel. Det används ofta i hudvårdsprodukter för att behandla torr och solskadad hud. Syran har visat sig vara effektiv för behandling av acne p.g.a. sina antibakteriella egenskaper och också för att minska rynkor i äldre hud. Syran är mild och kan användas på de flesta hudtyper. Mandelsyra används också medicinskt för att behandla urinvägsinfektioner och som oral antibiotika.

Referenser

  1. Alpha hydroxy acid, Wikipedia

The post Om de olika AHA-syrorna appeared first on AHAsyra.se.

]]>
http://ahasyra.se/2011/12/om-de-olika-aha-syrorna/feed/ 0